Idag stod det longering på schemat. Jag tycker det är jätteviktigt att jobba hästen från marken en dag i veckan, man får ett helt annat perspektiv på hela hästen och det är så nyttigt att se den jobba utan ryttare, man blir medveten om steget o hela den biten. Det här med longering är ju väldigt omtvistat men jag tycker det funkar riktigt bra med chambon för hästen får bära sig själv o hitta sin egen balans medans man stretchar ut överlinjen bra. Två flugor i en smäll så att säga. Sen är det bra för man tränar upp hästen lydnad på kommandon. Dagens övning var mkt övergångar. Det hela gick mkt bra tycker jag. Han lossnade relativt snabbt i överlinjen o började trampa under sig ordentligt med bak redan i skritten innan traven. Dock hade han inte riktigt all framåtbjudning, men eftersom jag longerar utan spö tar jag det. Vi övade även galoppfattningar eftersom vi fått en del problem där. Han tog dem ganska bra, han har lite svårt att fatta galopp på kommando fortfarande men det kommer. O han blev så himla fin på slutet i galoppen, han blev lång o låg i formen o trampade under sig rejält med bak, o det är just den biten som är så ohyggligt svårt att komma åt när man sitter på honom. Han blir ofta hög i formen i galoppen vid dressyrridning. Så idag kom jag verkligen åt problemet, vilket verkligen behövs för att vi ska komma ifrån det. Avslutade passet med att ta bort chambonen o trava av honom utan den. Han låg kvar i den låga fina formen och det är också det jag vill åt, han ska inte streta mot utan mjukna o svara för mina hjälper/kommandon. Jättenöjd med honom.
Ni får en liten filmsnutt som är helt oredigerad så ni hör allt jag säger. Han går inte jättebra för han tycker jag ska koncentrera mig på honom istället för att filma honom. Men här får ni:
Igår fick Willgott gå ett dressyr och markarbetspass i ridhuset. Det gick hur bra som helst! Jag började med att ställa igenom honom i skritten, sen fortsatte jag med skänkelvikningar med mycket ställning och öppnor och slutor. Sen fortsatte jag med skänkelvikningar där han var ställd i rörelseriktningen istället för ifrån.Han lyssnade så himla bra och tog varenda hjälp direkt! Sen fortsatte jag jobba i traven, med mycket fokus på övergångarna. Han hade bra stöd på bettet och låg kvar i formen i de flesta övergångarna, vilket är precis vad jag vill komma åt på honom. Jag jobbade en del med volter, mkt ställning o lite ställning för att få honom lösgjord och mjuk i bålen. Sen travade jag lite kavalettibommar på volt, med mittenbommen upphöjd. Det gjorde han väl inte jättebra i början, men på slutet fick han jättefint steg och sträckte verkligen ut över bommarna. Sen gick jag vidare med skänkelvikningar och öppnor i traven. Det gick också bra, han lyssnade fint på mig. Sen galopperade vi, och han tog galoppskänkeln bra. Jag jobbade mkt med att behålla formen och få honom aktiv i bakbenen. Jag gick över till att galoppera över 2 st bockar som stod innanför hörnen på kortsidan. Det var 3 korta galoppsprång imellan dem, och han gjorde det så bra efter en stunds jobb! Sen avslutade jag med öppnor och skänkelvikningar i traven för att sedan trava ner honom i formen och verkligen se att han blivit lösgjord, vilket han hade :) Behöver jag säga att jag är jättenöjd med gårdagens arbete?
Får bli gamla bilder, måste få med någon som kan fota nya!
Undra om Willgott fick en spark i huvudet samtidigt som han fick en spark på bogen, för så himla fin som han har varit att rida sista dagarna har han aldrig varit. Eller så är det mitt envisa jobb i skritten som äntligen har gett resultat :) Han har blivit så himla mjuk o följsam, men han har en sån energi endå. Vi kan ta fredagens och lördagens ridpass som exempel. Jag red dressyr båda dagarna, men med olika utrustning och på lördagen var det ljust och jag hade sällskap. På fredagen var jag själv och det var kolsvart. Jag började med att mjuka upp honom i skritten genom skänkelvikningar och ordentligt ställning. Även mycket tempoväxlingar i skritten. En del halter gjorde jag också. Han svarade bra, tog ett mjukt fint stöd på bettet och kom under sig bra med bakbenen. Sen fortsatte jag med övergångar till trav, med fokus på formen och stödet på bettet. Han fick fortsätta trava om han gjorde en bra övergång, men gjorde han en sämre saktade vi av och började om. Han gjorde en del riktigt fina övergångar, och låg kvar stadigt i formen med bra bakben. Sen började jobba med att lösgjöra traven ordentligt också, skänkelvikningar och mkt ställning. Jobbade även med olika form på honom, delvis lång djup rund form och sen lite högre form. Detta varvade jag i olika skolor också. Gick mkt bra, han blev väldigt fin. Jag fick en bra känsla i handen. I lördags galopperade jag honom även första gången sen skadan, och han var så mjuk och tog hjälperna så bra! Det var så roligt att få känna att jobbet innan skadan hade gjort nytta, han är fortfarande väldigt mjuk o fin! Älskade häst!
Roliga nyheter fick jag idag :) Jag ska hem efter att vi slutat 12.30 o rida Willgott :) Idag blir det skrittjobb, tänkte jobba honom lite mer i skritten, med ställning, skolor och skänkelvikningar. Få honom lösgjord o fin i sidorna. Känns som det kan vara lagom att börja med det idag, o sen fortsätta med lite trav i morgon.Tänkte även plocka med dressyrgrejjorna hem, mkt lättare att rida igenom honom på dem. Har jag tur får jag mamma att svänga förbi hööks också, så vi kan kolla på den breda fina nosgrimman som skulle göra hans dressyrträns komplett :) Vi sitter på sista lektionen nu, biologi. Blir nog slappt o skönt, de brukar va så på biologin :) Hehe, meningsfullt inlägg det här känner jag.
Idag fick mamma skritta Willgott åt mig då jag är på skolan. det hade tydligen vart en ganska jobbig Willgott hon fick att göra med ;) Han ville inte gå ifrån stallet och när de kom iväg blev han ganska stressad och väldigt skrikig. Precis som han brukar bli när han blir själv utan att ha varit det på ett tag alltså ;) Inspirationen för att rida dressyr är verkligen på topp just nu, ska bli jättekul på onsdag när jag åker hem och får börja jobba honom i trav igen, o rida ordentligt! I slutet av okt, och i nov ska vi ut o tävla dressyr! O vi ska verkligen satsa helhjärtat på det, för jag behöver bli bättre på att rida program, och vi måste hitta samspelet även inne på banan nu. Blev ett väldigt onödigt inlägg, men men. Ska sova nu, uppdaterar om något imorrn :)
Här kommer ett inlägg om bett, något jag själv tycker är väldigt intressant, och väldigt svårt! Jag brukar alltid låta Willgott bestämma vilket bett han vill ha, men ibland funkar inte bettet han trivs bäst på pga att han får skav i mungipor pga lösa bettringar elr att de är gummiklädda. Detta vållar en del problem eftersom han inte kan ha vilket bett som helst och han är väldigt känslig i munnen så han kan inte gå på skarpare bett än D ring. Tänkte presentera vilka bett han har vid vilka tillfällen och med vilken nosgrimma till. 3 delat eggbett med Aachennosgrimma:
Ingen jättebra bild, men. Detta bett med denna nosgrimma till rider jag dressyr på. Det funkar bra, inte perfekt bra, men det är det bett han funkar bäst på i dressyren. Bettet är ganska massivt, dvs det är ganska tjockt. Anledningen till det är att det inte ska bli för skarpt för då går han bara och irriterar sig på det. Nosgrimman är ganska tjock, för att det är snyggast på dressyrträns och remmen under hakan är ganska spänd för att han verkligen ska ta stödet på bettet och inte lägga tungan över bettet lika lätt.Jag använder även detta till en viss del av markarbetet 3 delat Fullcheek med Aachennosgrimma:
Detta bett med denna nosgrimma används i hoppning och en viss del markarbete. Detta bett har funkat väldigt bra i hoppningen, det blir varken för skarpt eller för snällt. Parerstängerna placerar bettet på ett annorlunda sett i munnen, därav den fina inverkan det ger. De förstärker även ledande tygeltag. Detta bett är ganska nätt, dvs är ganska smalt i mundelen. Då blir det aningen skarpare och Willgott lyssnar bättre tillbaks. Han vågar söka stöd på det här bettet och släpper inte ryggen i sprången som han gör om bettet blir för skarpt. Han vågar söka stödet och behålla det. Har tunn nosgrimma till detta, för att jag tycker det är snyggare i hoppningen, och han ser mer. Remmen under är spänd medelhårt, för att han inte ska lägga tungan över bettet. 3 delad D-ring med Pullarnosgrimma:
Detta bett använder jag endast med denna nosgrimma, och endast vid terränghoppning. Och det är av den enkla anledningen att det blir alldeles för skarpt i både hoppning och dressyr. Men i terrängen ligger han på mer, och jag behöver detta bett för att få honom att lyssna och gå mer upp med huvud/hals istället för att ligga nära marken. Detta bett är väldigt tunt, och alltså ganska skarpt. I terrängen funkar det super, han lägger sig inte på bettet utan galopperar på bra på rätt sätt. Att jag endast använder pullarnosgrimma till beror dels på att han ska få lättare att andas i terrängen och att jag får bäst effekt av bettet med den nosgrimman. 3 delat eggbett med pullarnosgrimma: Denna kombination rider jag ut på ibland, och rider även en del dressyr på det. Vid lugnare galoppjobb använder jag detta också. Blir lagom skarpt och tack vare nosgrimman blir det lite skarpare än med Aachen. Han funkar bra på denna kombination. 3 delat fullcheek med pullarnosgrimma: Denna kombination används vid uteritt, galoppjobb och en del markarbete och terränghoppning. Blir lite skarpare än med Aachen. Men blir betydligt snällare än med D ringen.Funkar bra.